Klubbens historia
Här en kort summering per år vad som hänt i klubben. Stort och smått i en salig blandning. Trevlig läsning !
1972/73
På Svensk sportdykarutbildning som årligen utbildar svenska flickor och pojkar till dykare börjar dess ledare Percy E att fundera om det inte vore klokt att bilda en klubb som samlar upp de färdiga dykarna så att de inte blir så att säga hängandes i luften utan ledning av erfarna kamrater. Sagt och gjort grundar han Sollentuna sportdykarklubb, men eleverna blir allt fler och en tid senare bildar han ytterligare en sportdykarklubb - Grodmännen - som han tänker sig skall hålla till i Täby där en ny simhall håller på att planeras. Grodmännens första ordförande heter Gunnar ( Gurkan ) P och vice ordf. Rolf S. Tillsammans med sin dåvarande fästmö Ewa bildar Rolf klubbtidningen Hajen som utkom med cirka fyra nummer per år. Rolf som var en mycket duktig dykare var också klubbens pådrivare och tidningsskapare - han fick dra så gott som hela lasset själv då ordföranden var militär till yrket och reste mycket. Medlemsantalet var då cirka 25 st. Det ordnades dykutflykter och klubbträffar, man träffades i Svensk sportdykarutbildnings förråd som låg i ett skyddsrum på Karlsrovägen i Sollentuna. Det blev ganska gemytligt där efter ombyggnaden som Percy tillät. Årsfesterna hölls på Staffan Sasses gränd i gamla stan och gav upphov till många roliga minnen. Luciadyken tillkom och det döks i sjön Trekanten i Gröndal. Lucian hette visst Ewa.
1974
Nu blev det en ny ordförande Lasse K och vice ordf. Stefan ( Polis ) H. Klubben skrevs i Täby, det ordnades dykresa till Scorpius på Västkusten som sedan dess blivit tradition att varje sommar besöka västkusten. Hajen fick en ny redaktör och nytt utseende. Första badrenset gjordes och det behövdes verkligen - bottnen liknade en sopstation. Vi har sedan dess årligen utfört badrens åt Täby Kommun. Vid Luciatiden gjordes ett Luciajippo vid Näsaäng med tomtar, Lucia och Näcken med tidningsrubriker som följd. Vårt klubbmärke fick sitt nuvarande utseende och är numera välkänt på många dykcenter över hela världen
1975
Det här året blir jag ( Timo ) vald till ordförande. Hajen får ny redaktör Bo M. Klubben får egen klubblokal - Ensta krog med motionsspår och bastu - där många trevliga kvällar tillbringas med film och föredrag. Dykresor på båda kusterna. Medlemsantalet är cirka 50 st. Mest sker påfyllningen från Svensk sportdykarutbildning. Hajen byter namn till Grodbladet med mer anknytning till klubbnamnet och kommer ut med cirka sju nummer per år. Midsommaren firas på Vässarö som sedan dess blivit tradition. Loskär runt simmas för första gången av oss. Grodbladet trycks på Tekniska högskolan av Bosse M. Norge blir ett nytt dykmål. Resor ordnas även till Tunisien och Malta. Gratisluft hos Alpin och Dyk.
1976
Samma ordförande. Grodbladet får ny design. Klubben ordnar vinterdyk i Södertälje där Annika blir utvikningsbrud i ortspressen både med och utan dräkt. Loskär runt i vanlig ordning följd av badrensen som är ryggraden i vår ekonomi. Många dyk med Alfen här på ostkusten och en oförglömlig Norgevecka i Stavern. Årsfesten på Staffan Sasses gränd och medlemsavgiften blir 100 kr. Vi får en egen träningstid i Tibblebadet i Täby, och Percy bjuder klubben på luft det året.
1977
Samma ordförande. Vanliga vinterdyk och dyk med Torpeden här på ostsidan. Eftersom Norge var så bra planerade jag en dykresa till världens ände. Platsen hette Brattwer och låg nordväst om Kristianstad. Det blev som vanligt oförglömligt då halva styrkan höll på att bli kvar där på grund av storm. Marstrand besöktes också av stålgänget. Nu kläcktes idén om höstfester. Den första gick av stapeln på Långa raden på Skeppsholmen, och höstfester har sedan dess blivit vedertaget. Årets Luciadyk gjordes på Skeppsholmen där det hittades tallrikar och annat bråte.
1978
Samma ordförande. Ny luftfyllningsstation på Dykshopen. Dykningar på ostkusten med Torpeden och Alfen. Grodbladet får helt ny design och kommer ut med sex nummer per år i olika färger. Jag sköter ihopsättningen med hjälp av Helena K. Den planerade dykresan till Norge går ej att genomföra på grund av båtbrist på platsen. Istället hittas ett nytt ställe på västkusten som heter Bastekärr som ligger vid Hamburgsund. Dit reser 25 personer och har det jättefint ihop med Köpings SDK som äger stället. Även Lysekil får ett besök av oss och på Ensta krog har vi bild- och filmaftnar. Lucia i Tibblebadet - ett nytt drag för att få med fler och slippa frysa.
1979
Ny ordförande, Bo M. Nu prövades att hyra Inge L till huvudbibliotekets hörsal för bildafton som PR för vår hobby. Det göres studiebesök på Vasavarvet och sjöhistoriska muséet. Priset för medlemskap blir nu 125 kr per år. Tidningsutbyte med andra klubbar börjar sakta ta form. Ny resa till Bastekärr då Norgeresan även detta år måste inställas. Senare på hösten hittas ett nytt dykcenter - Hovenäset intill Smögen. Detta år skippas Ensta krog och Skavlöten blir vår nya klubblokal. Höst- och årsfesten håll i nya lokaler - Eneby gård.
1980
Bosse sitter som ordförande. Nu börjar vi föröka oss dels genom parning och dels genom att medlemsantalet nu är 70. Nytt försök med Inge L, men dåligt intresse från ortsborna. Ett nytt drag för att få fler deltagare på badrensen prövas. Lotter till de som deltar. Förutom sedvanliga dyk på ost- och västkusterna körs en veckoresa på västkusten med en trålare som heter Magali. Midsommaren på Vässarö blir som vanligt lyckad, även en undervattensförlovning sker mellan Björn och Anki. Som vanligt avslutades dykåret med höstfest på Eneby gård och årsfest på Hotell Continental. Lucia i Tibble naturligtvis med stor anslutning.
1981
Nu är det Ulf J som tar vid som ordförande. Det blir en Magali-vecka på försommaren. Vässarö naturligtvis och sedan en underbar vecka i Norge. Längst ner på sydspetsen möter oss Magali som kör oss runt i fina dykvatten. Så återbesöks Scorpius och den sedvanliga höstfesten minns nog alla som var med än. Så avslutades dykandet med en Helsingforsresa. Varje år har vi ju det återkommande badrenset, ostkustdyk, studiebesök, filmvisning, västkustdyk och sist med inte minst festerna. Grodbladet blir bara bättre och bättre tack vare att fler kommer med bidrag till mig. / 1972 - 1981 Timo Ekholm
1982
Ordförande var Ulf Jansson. Detta år firade klubben 10års jubileum. Åkte på kryssning till Helsingfors t o r. Medlemmarna simmade Loskär runt. En picknick på djurgården genomfördes. Det stora detta år var att vi var en av åtta klubbar som fick dispens att dyka på stora Kronan utan för Öland.
1983
Klubben gjorde ett studiebesök på marinens dykericentral i Berga. Åkte på dykresa till Smöla i Norge med dyk bussen ”Buster Viking”. Den stora grillfesten hölls i Tärnsjö hos Ulf Lindevall, med hel grillad gris. Medlemsavgiften låg på 160:-
1984
En skidresa till Sälen med Buster Viking anordnades. Årsfesten hölls på Frösundaviks herrgård. Dykresa till St: Annas skärgård i östergötland. Under v.30 fick Conatus stå som värd på västkusten. Buster Viking tog medlemmarna till Gotland under hösten.
1985
Nu började klubben hålla egen utbildning. Den första kursen genomfördes i Tibblebadet för att sedan avslutas i Sandhamn. Nattstafetten gick av stapeln i Tibble. Under sex timmar på natten simmade några medlemmar oavbrutet med minst en i vattnet hela tiden. Totalt simmade man 23 000 meter. Buster viking åkte till Sälen. Scorpius på västkusten besöktes och på hösten åkte vi till Hovenäset vid Smögen.
1986
Ny ordförande är Peter Jakobsson. Årsfesten firades i klubbstugan vid Ullna skidbacke. Skidresa till Sälen med Buster Viking. Det genomfördes studiebesök på Kungsholmens brandstation. Och klubben hade nästan en egen dykbåt, M/S Västkusten som en medlem ställde upp med. Höstfesten hölls i ett skyddsrum på Ropgränd.
1987
Ny ordförande var Örjan Skogsryd. Medlemsavgiften höjdes till 175:-.Klubben firade 15 års jubileum. Utöver Hamburgsund åkte medlemmarna med Conatus under sommaren. På hösten åkte Buster Viking till Gullholmens dykcenter.
1988
Årsfesten hölls i Sjövillan, Hägernäs. Det gjordes ett tryckkammarbesök på KS och marinens dykericentral besöktes. En marinarkeologikurs hölls på Ekerö. Resa med Conatus genomfördes även detta år. Ett nordiskt fridykarläger hölls i Ramsvik på Västkusten. Höstfesten var på Jaktvillan i Arninge.
1989
Medlemsavgiften låg på 200:- och ordförande var Anders Samuelsson. Medlemsantalet var 122 st. Årsfesten hölls på Sjövillan i Hägernäs. Under 1989-1990 håller klubben till på ”Sjökrickan” där det finns pool och lokaler. Västkustresa till Grebbestad genomfördes på våren. I september besöktes Väjern utanför Smögen. Studiebesök gjordes på tryckkammaren på KS. Ett nordiskt fridykarläger hölls i Samsö i Danmark.
1990
155 st medlemmar detta år. Årsfesten hölls på Jaktvillan i Arninge. Under sommaren han vi med både hamburgsunds vecka och en Conatus resa. En resa till västkusten anordnades under oktober. Flera utfärder med Jeppes båt ”Pass upp” gjordes under året.
1991
Årsfesten hölls på Näsby Slott. På vårkanten åkte man både till Örebrodykcenter och Lysekils dykcenter. Höstresan bar i väg till Kontiki på Gullholmen. Återigen gjordes ett studiebesök på Marinens Dykcenter i Berga. Nordiskt fridykarläger genomfördes i Lysekil. Klubben Skaffade en klubblokal som var belägen vid vakten på Hägernäs F2. Antalet medlemmar var 182 st.
1992
Avgiften höjdes till 300:- och ny ordförande var Ingrid Bergkvist. Vår hittills enda kvinnliga ordförande. 20 års jubileum firades på Scandic Hotel. Studiebesök på Berga. Flera resor genomfördes med bla en helg på Vejern, Hamburgsund, Conatus, dykweekend i Stockholms skärgård och höstresa till Strömstad. Det anordnades en föreläsning på Skeppsholmens folkhögskola om späckhuggare.
1993
Ny ordförande var Per Flogvall. Klubben deltog i Täbyfestivalen där vi informerade om dykning. Kungsholmens brandstation besöktes. De årliga resorna till Hamburgsund och med Conatus genomfördes.
1994
Medlemsavgiften höjdes till 350:-. Årsfesten hölls på Sjövillan. Klubben ordnade en kurs för kustskepparen. Medlemsantalet var 121 st. Vi flyttade ut ur klubblokalen. Åkte till Hamburgsund vecka 31.
1995
Ny ordförande var Krister Andersson. Detta år var det endast 76 medlemmar. Tragiskt nog blev klubbens kassa förskingrad av kassören. Som vanligt gjordes det badrensning och vi åkte till Hamburgsund.
1996
Årsfesten var i kvartersgården Lansen. I januari besökte vi tryckkammaren på KS. Vårresa gick till Västkusten. Under sommaren åkte vi till Gotland och på hösten bar det av till Kråknacken i Norge. Detta var det sista året som Lucia firades i ”sjökrickan”.
1997
Klubben firade 25 års jubileum. Vi var med på en förenings dag vid skavlöten och visade upp oss. Höst resa gick till Grebbestad.
1998
Klubben fick en hemsida på internet. Helgutfärd gick till Dalaröskans. Vecka 31 åkte vi till Hamburgsund som vanligt. Dykweekend genomfördes på Aquarius Dykcenter Gottskär. I september bar det av till Röda havet. Allhelgonahelgen firades i Grebbestad.
1999
Ny ordförande blev Stefan Mann. Årsfesten hölls på Täby park hotell. 198 st medlemmar. Detta år var det mycket aktiviteter. Skidresa till sälen. Pingsten bar det av till Grebbestad. Vecka 31 var det Basteskär. Några åkte till Öregrund över en helg. Våra Grodyngel hade avslutning på Gröna Lund. En sommar utfärd genomfördes till Karlskrona. I september var det vraksafari på Åland. Allhelgona helgen firades i Grebbestad. Klubben hade en Halloweenfest i skarpäng. Årtusendets sista dyk genomfördes på Harm med stort deltagande.
2000
Årsfesten hölls på Scandic Hotell. Ny medlemsavgift var 450:-. Under påsken var vi på Gotland med kanonväder. Fridykarna gick på Gröna Lund även detta år. Skidresa gick till Sälen/Trysil. Påskresa gick till Gotland. Två resor gjordes till Åland en i maj och en i augusti. Rekordmånga åkte med till Bastuskär, 40st. Helena Kukankorpi fyllde 80 år i september. Klubben firade. Under allhelgona åkte vi till Kontiki Ellös.
2001
Ny ordförande blev Maurizio Penzo. Årsfesten hölls på Scandic Hotell. Klubben började använda sig av något som heter Pokalkortet. Detta för att få in pengar. Tryckkammaren på KS besöktes. I september åkte 7st grodor till Röda havet. / 1982 - 2001 Heléne Grip
2002
Grodmännen fyller 30 år. Vi har årsmötet och 30-årsjubieumsfest på restaurang Jäger i Täby. Maurizio ”Marre” Penzo sitter kvar som ordförande. Fridykarna kämpar på i poolen som vanligt. I maj besöker vi Strömsholmen i Norge. V 31 var det Bastekärrs tur att få besök av oss och i oktober besöker vi Gotland. I november avled vår ordförande ”Marre” väldigt hastigt och Stefan Mann tar över som ordförande.
2003
Vi har årsmötet på Scandic Hotell i Täby. Stefan Mann väljs till ordförande. 1-4 maj åkte 13 grodor till Ödeshög vid Vättern och hade en jätte trevlig helg. Helgen efter åker sex dykare upp till Kapellskär och dyker med Uppsala Dyksport. Bad och kontrollrens genomförs som vanligt i maj och juni. Bastekärr besöks v31 och helgen 13-14 september besöker vi Kapellskär igen. I oktober åker vi både till Åland och Gotland. På hösten öppnar ett nytt dykcenter i Täby ”future divers” som inte lyckas så bra. Timo ger ut en bok ”Krigsbarn 40” som många medlemmar köper.
2004
Årsmöte på Scandic igen med ett 30 tal medlemmar. Inga nyheter i styrelsen. Klubben köper i en motorsåg och det blir många isdyk denna vinter. På våren har vi en digitalfotokurs i Tibble badet. I maj besöker vi Åland, fridykarna har avslutning på Gröna lund, vi utför badrenset och vi hinner också med ett besök på dyktankhuset på Djurgården. I juni har vi sommarfest vid Skavlötens friluftsgård. Egon, en kär och färgstark person går bort efter en tids sjukdom. V 31 har Bastekärr inte möjlighet att ta emot oss så vi tillbringar veckan på Sjösportgården. Där har vi en underbar vecka med helpension. Under hösten genomförs en ”gubbkväll” med ridning på Islandshästar. Gotland besöks och vi firar en traditionell Lucia i badet som vanligt.
2005
Som valigt årsmöte på Scandic och inga nyheter i styrelsen. Medlems antalet de senaste åren ligger runt 140-150medlemmar. Klubben köper kompressor som provas i samband med badrenset. Gröna lund får besök av fridykarna. Helena Kuukankorpi, klubbens ”stål mormor” lämnar oss efter en tids sjukdom. Vi besöker Bastekärr V 32. Några i klubben åker till dykparadiset Bonaire i september och en Gotlandsresa till Fårö genomförs. I december är det Lucia avslutning i badet och klubben certifierar 5 stycken fridykare. / 2002 – 2005 Lars Åke Fröberg
2006
Ove Nässlander blir ordförande i klubben. 125 medlemmar, 6 Grodblad. Fridykningskurser i Tibble (tisdagskvällar). Luciatåg med fridykare. 12 utfärder varav 4 under isen. Röda havet och Gotland besöktes och en vecka i Bastukärr blev det. Vi besökte också Grebbestad samt ett dyk med Argus Dyk (War Fundy).
2007
Samma styrelse och funktionärer som förra året. Vi börjar året med ett dyk ute på Hölö och sedan ett på Ljusterö. I februari blir det isdykning vid Hässelby. Dalarö vill erbjuda en dykpark med guidade visningar på gamla vrak runt Dalarö. Dykfartyget Conatus förstör i en brand vid Kummel näs varv. Vi åker till Grebbestad och till Gotland och avslutar året med nyårdyket på Gräddö vraket.
2008
Ny ordförande blir Stefan Mann och vice ordförande blir Johan Finnved. Klubbens inrikting börjar diskuteras. Detta år är sista året då klubben har aktiviteter för fridykare. Poltiderna i Tibble sägs upp pga kostnad/utnyttjande och ett samarbete med företaget Fantasia startas (för detta år). Då Åkersberga Dykskola går i konkurs. På långfredagen dyker för första gången med dykbåten Tessi, vilket visar sig vara en bra val. Grodbladet kommer ut i digital version på hemsida. Åtta grodor åker med M24 till Bornholm vecka 24. Några åker till Narvik i maj och på hösten så åker vi till Gotland.
2009
Samma styrelse som förra året. 74 medlemmar, 5 Grodblad, varav 4 digitalt!! 10 utfärder varav en till Gotland och en med båten M24. Totalt 176 klubbdyk. Aqua Sport går i konkurs. Lars Åke köper en kompressor och fyller lut åt medlemmarna. Vi rensar baden som vanligt åt Täby kommun och i år har vi en utlottning av nio medlemskap i grodmännen för 2010.
2010
Detta år hade vi 76 medlemmar och en hedersmedlem. Grodbladet skrevs och sattes som vanligt ihop av vår redaktör, Lars Åke. Hela 4 blad blev det. Vi gjorde 12 utfärder, varav 3 med båt. Gotland besöktes (11 medlemmar) och så blev det en vecka med M24 till Lettland. Röda havet var också en resa som gjordes i slutet av året. Vi inleder ett samarbete med Waterhouse.
2011
Klubbens medlemsantal sjunker fortfarande, nu är vi 62st. Däremot sjunker varken aktiviteter eller antal Grodblad som L-Å satt ihopp. 4 nya roliga/spännande tidningar blev det och över 250 klubbdyk totalt. Dessa dyk fördelades på 9 landdyk, 4 båtutfärder (tessie), 2 långhelger med Langesund, en västkustresa, 2 badrens, deltagande i divers night och dessutom en prova på dag med Rebreader i Uppsala. Det sistnämnda skulle visa sig vara en punkt som ändrade dyklivet för flera av klubbens medlemmar. Mer om det kan du läsa i "2012". Ekonomin i klubben är ganska tuff, med sjunkande medlemmar och ökade aktiviteter är det väl ingen svår ekvation att förstå. Detta år blev ett år där vi började använda sparat kapital för verksamheten. Samtidigt bekostade vi också framtagning av en ny hemsida. Den gamla var till åren och skrivet på ett språk och med en logik som nu är förlegad och ingen visste riktigt hur den fungerade mera. Omställningen tog 2 månader. Ett slitsamt men roligt jobb. Tur att vi har så många olika kunskaper samlat inom klubben.
2012
2012 blev inget vanligt år, det är exakt 40 år sedan klubben grundades. Detta firade vi med ett årsmöte på ett stormigt Ålandshav med drivis och hög sjö. 19 medlemmar hade klätt upp sig och föjlt med på denna endagskryssning. Förutom en god middag och självca årsmötet hade Anette och Bill satt ihop en film om grottdykning och L-Å visade lite summerat vad vi gjortt under 2011. Detta år lyftes också Valberedningen till en ny dimention med att Kalle E och David A antar uppdraget på största allvar och seriositet (bla med egna brandgula mössor) Januari startade med ett långt och filosofiskt mail från Bobben om att köpa Rebreader, ett år senare har vi 4 Rebreaderdykare i klubben. Något säger mig att vi alla kommer att ha en sådan postlåda på ryggen inom ett par år.
2013
Vi hade årsmöte på Viking Line med 24 deltagare. Vi har 58 medlemmar, En Östersjön runt resa genomförs med Langesund i juni. Vi besökte, Gotland, Lettland och Polen, vi skulle också till Bornholm men det blåste för mycket. I september åkte några till Vikaneset i Norge. Waterhouse går i konkurs.
2014
Årsmöte som vanligt på Viking Line, 18 deltagare. Vi är 43 medlemmar i klubben. Västkusthelg i maj och en sommar resa med Langesund. Fem stycken grodmän dyker i Dalarö Dykpark med Båten Tessi och Niklas som guide. Nu är vi sju RB dykare i klubben.
2015
16 deltagare på årsmötet i år på Viking Line. Vi rensar som vanligt baden åt Täby kommun. Det är lite lugnare med landutfärderna i år. Vi åker en vecka med Langesund och dyker på vraken runt Öland. I september åker åtta grodor upp till Narvik och åker på Harstadsturen med Kaj på båten Blackan.
2016
2017
2018